Tuesday, February 9, 2016




Referencing Kenilworth in Warwickshire, England, the setting which titled the book for which Kenilworth is named, KENILWORTH CASTLE employs the laconic wit and sense of irony so familiar with the self-effacing humor of the stereotypical Aussie to at once diminish airs of grandeur while re-enforcing an understated pride of place. 

The primary structure of the amenities building consists of two reinforced concrete pipes (RCP’s) stood vertically on suitable foundations. The RCP’s are nominally 2.8m diameter and sourced from readily available commercial supplies. Natural lighting and ventilation is provided through the addition of a light weight clerestory and roof structure fixed to the top of each RCP. The two RCP’s are connected by a semi-enclosed light weight timber structure which forms the communal hand wash area.
The lower portion of each RCP shall be made to accommodate the required services including rainwater storage, pumps and an advanced enviro-septic waste treatment system.
The ground level surrounding the amenities building will be raised through balanced cut and fill from the site to form two separate garden zones, the raised Parterre Garden, modelled on traditional aboriginal map paintings and a Moat, planted to resemble a dry riverbed environment.
Access to the amenities building shall be via winding paths through the garden area nominally graded at 1 in 20. A light weight ramp structure nominally graded at 1 in 14 with landings and handrails will form the transition from the raised garden zone to the communal hand wash area.